Szemrevételezéses vizsgálat - JV10 jártassági vizsgálat

0.0/5 értékelés (0 szavazat)
  • Last update: 18 január 2023
  • File size: 105.43 KB
  • Downloaded: 1085

A MAROVISZ 2017. szeptemberében szemrevételezéses jártassági vizsgálatot indított, lentebb részletet olvashatnak a jártassági vizsgálat kiírásából:

A szemrevételezéses vizsgálat az egyik legalapvetőbb roncsolás-mentes vizsgálati módszer.

"A jártassági vizsgálat tárgya: szemrevételezéses vizsgálat vékony lemezek tompa- és sarokvarratain. A szemrevételezéshez vizsgálati utasítást kell készíteni, amit a vizsgálati eredményekkel együtt be kell küldeni.

A vizsgálatban alkalmazható berendezések: A vizsgálatban bármely eszköz használható, ami a laboratóriumnak rendelkezésre áll, és amely megfelel az MSZ EN 13 927:2003 jelzetű, „Roncsolásmentes vizsgálatok. Szemrevételezéses vizsgálat. Felszerelés” című szabványnak.

A próbatestek leírása: A próbatest készletbe két darab 200 x 250 x 2 mm -es tompavarratos kötést tartalmazó, valamint két darab 4 mm-es lemezből készült 200 mm hosszú sarokvarratot tartalmazó munkadarab tartozik.

A próbatestek homogenitása: A próbatestek homogenitása biztosított, ha nem éri őket durva mechanikus-, vagy erős hőhatás. A próbatestek ellenőrzését a vizsgálatról visszaérkezett darabokon a jártassági vizsgálat szervezője szemrevételezéssel végzi el. Sérült munkadarabot a további méréseknél nem használunk.

 

A munkadarabokon látható eltéréseket az MSZ EN ISO 6520-1:2008 jelzetű „Hegesztés és rokon eljárások. Fémek geometriai eltéréseinek besorolása. 1. rész: Ömlesztőhegesztés” című szabvány szerint kell besorolni. Az eltérések közül csak azokat kell felsorolni, melyek az MSZ EN ISO 5817:2014 jelzetű „Hegesztés. Acél, nikkel, titán és ötvözeteik ömlesztőhegesztéssel készített kötései (a sugaras hegesztések kivételével). Az eltérések minőségi szintjei” című szabvány „C” minőségi szintjének nem felelnek meg. A hegesztési varratok első és utolsó 10 mm-ét nem kell értékelni."

 

 MAROVISZ KÖRVIZSGÁLAT | Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.