| R A K K | 2 0 2 5. március 25. - 27. | E G E R :)  

A 20. Roncsolásmentes Vizsgálati Világkonferenciáról

Cikk létrehozva: 2024. június 03. hétfő

Trampus Péter beszámolója

 

Május 27-e és 31-e között Incheon-ban (Korea) rendezték meg a pandémia miatt többször – végül négy évvel – elhalasztott 20. Roncsolásmentes Vizsgálati Világkonferenciát (World Conference on Non-Destructive Testing, WCNDT). Ennek rendezője a Nemzetközi Roncsolásmentes Vizsgálati Bizottság (The International Committee on Non-Destructive Testing, ICNDT), vendéglátó intézménye a Koreai Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség volt.  A konferencián kb. 2800-an vettek részt, többségben Ázsiából, talán a legkevesebben Európából. Tudomásom szerint három magyar volt jelen: dr. Ladányi Péter, dr. Varga Dezső és én. A minden tekintetben nagyszabású rendezvényen 12 párhuzamos szekcióban hangzottak el előadások, amelyeket az NDT.net fog közzétenni. A konferencia és a kiállítás minden igényt kielégített.

A megnyitón kiosztották az ICNDT díjait. Büszkeséggel számolhatok be arról, hogy a MAROVISZ által díjazásra javasolt Skopál István elismerő oklevelet kapott a személyzetképzés és a szabványosítás terén végzett több, mint három évtizedes önkéntes munkájáért. Az oklevelet István távollétében én vettem át. (lentebb tekerve látható) 

A konferencia ideje alatt az ICNDT két közgyűlést tartott. Az elsőn mutatták be a 2032-es világkonferencia megrendezésére pályázók a pályázataikat (a soron következő világkonferencia Buenos Aires-ben lesz 2028-ban). A következő hat ország nemzeti roncsolásmentes vizsgálati szövetsége pályázott: India, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Dél-Afrika, Szingapúr és Magyarország. A második közgyűlésen volt a titkos szavazás a rendező országról / szövetségről. 40 szavazatot adhattak le a jelenlévő szövetségek képviselői és a szabályok szerint egyszerű többség kellet a győzelemhez, ami 21 szavazatot jelentett. A szabály szerint, ha ez nincs meg, akkor kiesik a legkevesebb szavazatot kapó szövetség és jön a következő kör, ha abban sincs döntés, akkor megint kiesik egy és így tovább.

A szavazás első körében kiesett India (javasolt helyszín: Mumbai), a második körben kiesett az Egyesült Királyság (javasolt helyszín: Edinburgh), a harmadik körben kiesett Dél-Afrika (javasolt helyszín: Fokváros), a negyedik körben kiesett az Amerikai Egyesült Államok (javasolt helyszín: Las Vegas) és végül maradt a MAROVISZ, versenyben a szingapúri szövetséggel. A pályázatot Szingapúr nyerte. A végső szavazati arányt nem hozták nyilvánosságra a szavazat számlálók.

Az eredményt értékelve úgy gondolom, hogy a MAROVISZ-nak semmi szégyellni valója nincs (és természetesen a pályázat összeállításában segítséget nyújtó Diamond Congress-nek és HUNGEXPO-nak sem). Érezhető volt sok ország / szövetség támogatása, és ha megnézzük a pályázó országokat, azok mind kötődnek a néhai angol világbirodalomhoz, és ahogy sorban estek ki, úgy a szavazataik egy része vélhetően maradt ezen a körön belül. Mindezzel a (vélt) hátránnyal együtt versenyben voltunk az utolsó pillanatig. Európa nagyobb része velünk volt, de ez kevésnek bizonyult. Az sem segített, hogy az európai szövetségek jelentős része hiányzott a közgyűlésről. Én ezt az eredményt igen komoly sikernek fogom fel, gondoljunk a kiesett pályázókra. Egyedül a szingapúri szövetség van egy nagyságrendben a MAROVISZ-szal (persze az is nagyobb nálunk, mint ahogy Szingapúr súlya is jóval nagyobb Magyarországénál a világgazdaságban), a többi pályázó szövetség viszont 1-2 nagyságrenddel nagyobb létszámú, költségvetésű és az ország, amelyben működnek is más kategóriában van, mint mi.

 

Trampus Péter